Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Kijk dan hieronder. Staat jouw vraag of antwoord er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

 • Hoe werkt ABCDate?

  We kunnen een heel verhaal neerpennen, maar je kunt beter hier een kijkje in onze praktijk nemen!

 • Waarom kan ik mij alleen aanmelden via een organisatie?

  Wanneer mensen zich per persoon aanmelden, dan zijn er te weinig leden in ABCDate uit jouw buurt om contact mee te maken. We willen juist veel mensen in het ABCDate leden bestand, zodat jij veel mensen in jouw omgeving kan ontmoeten. Doordat we samen werken met organisaties, komen er veel meer mensen in het ledenbestand. En heb jij dus meer om uit te kiezen. 

  Wil je weten of jouw organisatie al afspraken heeft met ABCDate? Klik dan hier.

 • Hebben jullie last van nepprofielen?

  Nee. Wij hebben geen nepprofielen. Ieder lid van ABCDate is echt iemand van 18 jaar of ouder met een verstandelijke beperking die zorg ontvangt van een zorgorganisatie in Nederland.

 • Wat kost ABCDate?

  Voor bewoners en cliënten is ABCDate gratis. De zorgorganisatie moet wel een licentie hebben voor ABCDate. Voor de zorgorganisatie is namelijk een compleet pakket beschikbaar inclusief software, evenementen, trainingen en begeleiding van zowel personeel als bewoners. Een en ander is afhankelijk van de wensen en eisen van je organisatie. Een prijsindicatie kan je aanvragen via info@abcdate.nl of 0348 743272.

 • Wat is het rendement van ABCDate?

  We krijgen regelmatig de vraag hoe we het rendement van gevoelens als liefde, verbondenheid, kwaliteit van leven van mensen meetbaar maken. Wat is voldoende rendement in verhouding tot investering voor een zorgorganisatie? Bij ABCDate gaat het om sociale succeservaringen. Dit is naar onze mening niet te vertalen naar aantallen relaties of vriendschappen. En wanneer is er dan sprake van een meetbare vriendschap? Mag je al turven als mensen een keer afgesproken hebben? Mag dit al als ze wekelijks chatten en zich daardoor minder eenzaam voelen? Wie bepaald wat de waarde van het contact is en of het waardevol genoeg is?

  De sociale impact zit al in hele kleine successen. We zien bijvoorbeeld mensen die na een paar avonden zelf contact durven maken, daar waar ze eerst niet durfden. We vergeten dat het grote rendement zit in het contact (durven) aangaan met elkaar. Dat is de basis om te kunnen komen tot een vriendschap of een relatie. Het begint bij anderen ontmoeten en bij het maken van contact in een zo veilig mogelijke omgeving. Dit voor een doelgroep met een gebrek aan sociale netwerken waarbij grote eenzaamheid heerst. Voor het ontmoeten en verbinden, daar zorgen we bij ABCDate zeker voor! Of wat er uit volgt een voldoende meetbaar rendement zal zijn voor een zorgorganisatie? We nodigen bestuurders van zorgorganisaties daarom altijd van harte uit op de ABCDate-avonden en op de website. De positieve energie van honderden mensen die vaak voor het eerst echt contact leggen, zegt veel meer dan een meting met willekeurig gekozen kritieke prestatie indicatoren.

 • Kan ik lid worden met een niet aangeboren hersenletsel?

  Ja dat kan. Je moet alleen wel een verstandelijke beperking hebben.

 • Heeft ABCDate ook een app?

  ABCDate heeft nog geen app.

 • Welke organisaties doen mee met ABCDate?

  We hebben samen met partner HandicapNL en de zorgorganisaties Ipse de Bruggen, Dichterbij, Ons Tweede Thuis, Siza, Amerpoort, Abrona, Amarant Groep, Cello en 's Heeren Loo de wereld minder eenzaam gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking. In 2019 gaan we nog meer mensen gelukkig maken en breiden we ons landelijke en veilige netwerk verder uit! Zo is er straks voor iedereen iets te kiezen! Je kunt hier onze actuele zorgkaart bekijken.

  Wil je weten of jouw organisatie al in gesprek is met ABCDate? Klik dan hier.

 • Waarom kan ik me alleen aanmelden via mijn begeleider? 

  We willen zeker weten dat iedereen die op ABCDate zit, ook echt is wie hij zegt dat hij is. Doordat de inschrijving via jouw begeleider gaat, kunnen er niet zomaar mensen in ABCDate die daar niet thuis horen. De begeleider kan je ook helpen met het gebruiken van ABCDate en bij het maken van en afspraak.

 • Ik wil geen relatie, maar wel vriendschap. Kan dat ook via ABCDate? 

  Jazeker! Met ABCDate kun je iemand zoeken waarvoor jij wilt. Dus ook voor vriendschap. Of iemand om je hobby mee te delen. Of iemand om samen mee te sporten bijvoorbeeld.

 • Ik kan niet goed lezen en schrijven. Kan ik ABCDate toch gebruiken?

  Veel teksten op ABCDate worden voorgelezen door Steffie. Bij het chatten kun je hulpzinnetjes aanklikken. Je hoeft de zin dan niet zelf te typen. Het antwoord van de ander kan je ook voor laten lezen. 
  Een beetje lezen en schrijven heb je wel nodig om bij ABCDate zelfstandig met andere mensen contact te maken. Vind je dit lastig, vraag dan een begeleider of iemand anders om je hierbij te helpen. 

 • Ik heb geen eigen e-mailadres. Kan ik het adres van mijn begeleider gebruiken?

  Nee, je hebt een eigen e-mailadres nodig. Je begeleider kan je helpen een eigen e-mailadres aan te maken.

 • Kan ik ook twee begeleiders hebben op ABCDate?

  Ja, dat kan. Je begeleider kan dit aanvragen via het contactformulier.

 • Kan mijn familielid mij begeleiden op ABCDate?
  Dat kan, maar alleen als je ook een begeleider hebt via een zorgorganisatie. En alleen als jij dat ook wilt.
  Je begeleider kan dat hier aanvragen.
 • Kan mijn begeleider of mijn familielid mijn chatgesprekken zien?
  Nee. Je chatberichten zijn privé. Je begeleider krijgt wel een bericht als jij iemand uitnodigt voor een ontmoeting. Of als iemand anders jou uitnodigt. Als je familielid op ABCDate is gekoppeld aan jou, geldt hetzelfde voor hem of haar.
 • Ik wil vaker met iemand chatten. Hoe kan ik hem of haar snel terugvinden?

  Druk in het chatvenster op ‘Maak favoriet’. Je favorieten kun je altijd snel terugvinden onder ‘Favorieten’.

 • Ik probeer mijn telefoonnummer of e-mailadres aan iemand door te geven, maar dat lukt niet. Wat nu? 

  Je kunt beter niet je telefoonnummer of emailadres aan iemand geven die je nog niet ontmoet hebt. Of iemand die je nog niet goed kent. Want als je die ander later niet leuk vindt kan hij of zij je blijven bellen of mailen als je jouw gegevens doorgegeven hebt. Wil je elkaar beter leren kennen tijdens een ontmoeting? Druk dan op de “nodig uit” knop. Je begeleider kan je dan helpen om in contact te komen met de ander. Of schrijf je in voor een ontmoetingsavond bij ABCDate.

 • Hoe weet ik of iemand bij me past? 

  Druk op ‘Start’. Dan zie je de nieuwste leden die passen bij wat jij zoekt. Ook kun je drukken op ‘Leden’. Dan zie je alle leden van ABCDate. In de rondjes onder een profiel zie je wat iemand zoekt. Je kunt hun profielen bekijken als je meer wilt weten. Vertel in je eigen profiel ook goed wat je zoekt. Dan kan iemand anders jou vinden. Vind je het profiel van iemand anders bij jou passen, dan kun je gaan chatten. Tijdens het chatten kun je er nog beter achter komen of iemand bij jou past. Stel de ander vragen over dingen die jij belangrijk vindt in een vriendschap of relatie.

 • Hoe lang duurt het tot ik iemand vind die bij mij past?

  Dat kan kort duren, als je geluk hebt. Maar het is ook heel gewoon als het een langere tijd duurt. Het helpt als jij open staat voor anderen. Misschien lukt het niet snel om een relatie te vinden. Maar dan kun je misschien wel iemand vinden om eens iets leuks mee te doen.

 • Waarom moet ik mijn postcode invullen?

  Je moet jouw postcode invullen, omdat je dan kan zien wie er dicht bij je woont. Iemand anders kan jouw postcode niet zien.

 • Waarom moet ik mijn achternaam invullen?

  Jouw achternaam hebben we nodig om precies te weten wie je bent. Andere deelnemers van ABCDate kunnen je achternaam niet zien.

 • Kan ik een foto van mezelf laten zien?

  Je kunt kiezen of je een foto wilt gebruiken, of dat je liever een plaatje van je gezicht maakt.

 • Wat kan ik doen met het prikbord?

  Op het prikbord kun je berichten van andere deelnemers lezen. Als je dat wilt kun je reageren op een bericht. Je kunt er zelf ook iets opzetten. Een vraag aan de andere deelnemers bijvoorbeeld. Of iets leuks om samen over te praten.

 • Ik vind een andere deelnemer niet leuk. Wat kan ik doen?

  Dan kun je twee dingen doen. Je kunt de Helpdesk om advies vragen. Zij denken graag met je mee. Als je iemand echt niet meer wilt zien op ABCDate, kun je hem of haar blokkeren. Gebeurt er iets tijdens een chat of op het prikbord wat jij niet leuk vindt van een deelnemer? Druk dan op de “Niet OK" knop. De Helpdesk kan dan meekijken en jou tips geven.  

 • Als ik iemand heb geblokkeerd, kan ik dat weer terugdraaien?

  Ja, dat kan. Ga daarvoor naar ‘Mijn Profiel’. Klik op ‘Profiel wijzigen’. Daar staat onder ‘Profiel beheer’ een knop met ‘Geblokkeerde leden’. Als je dan op het geblokkeerde lid klikt, is hij of zij niet meer geblokkeerd.

 • Een ontmoetingsavond met ABCDate begeleiding, hoe werkt dat?

  Op een ABCDate ontmoetingsavond komen deelnemers om elkaar te ontmoeten. Dit zijn deelnemers die elkaar via ABCDate gevonden hebben. Of zin hebben om nieuwe mensen te ontmoeten. Op deze avond komen deelnemers die het best spannend vinden om de ander te ontmoeten. Ze vinden het fijn om tips of advies te krijgen bij het praten en contact maken met de ander. Er zijn die avond enkele gezellige ABCDate begeleiders aanwezig. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en helpen bij het gesprek. Ook hebben zij verschillende hulpmiddelen die jou kunnen helpen om contact te maken. Zoals vragenkaartjes met teksten of afbeeldingen. Maar ook verschillende leuke spellen. Op deze avond zit jij samen met de andere deelnemer(s) aan een tafel.

  Wil je je aanmelden voor een ontmoetingsavond? Kijk dan in de activiteitenkalender waar en wanneer er een ontmoetingsavond is. Meld je aan door de organisatie een mail te sturen.

 • Hoe werkt een thema-avond?

  Wil je meer leren over contact maken met nieuwe mensen? Of over vriendschap of relaties? Dan kun je naar een thema-avond van ABCDate komen. Op deze avond komen ook andere deelnemers van ABCDate. Het gaat dan bijvoorbeeld over: hoe maak je contact? Of hoe zeg je wat je wel en niet fijn vindt? Je leert er dingen door met elkaar te praten over oplossingen. De ABCDate-trainers spelen soms situaties na die deelnemers lastig vinden. Je krijgt tips en ideeën mee naar huis zodat je hier later ook nog eens naar kan kijken.

  Wil je je aanmelden voor een thema-avond? Kijk dan in de activiteitenkalender waar en wanneer er een ontmoetingsavond is. Meld je aan door de organisatie een mail te sturen.

 • Hoe kan ik iemand ontmoeten?

  Heb je iemand op de website gevonden waar je leuk contact mee hebt? En wil je hem of haar beter leren kennen? Dan kan je samen afspreken. Je kunt de ander met één klik op de “nodig uit” knop uitnodigen voor een afspraak. Je begeleider kan je helpen om de afspraak te maken. Soms is het best spannend om iemand anders te ontmoeten. Kun je wel wat advies of hulp gebruiken bij een kennismaking? Dan kun je je aanmelden voor een ABCDate ontmoetingsavond. Zoek op de activiteitenkalender naar een ontmoetingsavond bij jou in de buurt. Klik erop en meld je aan door de vragen in te vullen.

 • Kan Steffie ook stoppen met voorlezen, ik heb daar last van

  Oei, dat is niet de bedoeling! Je kunt het geluid van je computer uitzetten.

 • Kan ik mijn profiel tijdelijk weghalen?

  Ja, je kunt je profiel onzichtbaar maken. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, of als je een tijdje geen gebruik wilt maken van ABCDate. Druk op ‘Mijn profiel’. Dan op ‘Wijzig mijn profiel’. En dan op ‘Tijdelijk niet weergeven’. Je profiel blijft nu bewaard. Later kun je het weer zichtbaar maken.

 • Ik wil weg bij ABCDate. Hoe doe ik dat?

  Als je wilt stoppen met ABCDate, druk je op ‘Mijn profiel’. Dan op ‘Wijzig mijn profiel’. En dan op ‘Uitschrijven’. Je profiel is dan weg.

 • Kan ik de nieuwsbrief van ABCDate ontvangen?

  Je kunt je inschrijven voor de Nieuwsbrief van ABCDate. Druk op de homepage op ‘Contact en nieuwsbrief’. Vul je e-mailadres in onder ‘Nieuwsbrief’. Je wordt dan op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes van ABCDate.

 • Hoe gaat ABCDate met privacy om?

  Je begeleider kan NIET meekijken in jouw chatgesprekken of op jouw profiel. Dit is prive! 

  Bij het indrukken van de date-knop gaat er een bericht naar jouw begeleider en die van de ander. Beide begeleiders krijgen dan een korte mail. In deze mail staat dat je af wil spreken en daarbij staat jouw ingevulde zin vermeld. 
  Als er iemand op de  “niet OK” knop drukt, dan kan de Helpdesk een klein stukje van het gesprek zien. De Helpdesk geeft dan tips. Als de situatie daarna nog te ernstig is dan kunnen we contact op nemen met je begeleider. 

 • Mijn vraag staat hier niet bij. Hoe kan ik mijn vraag stellen? 

  Als je ingelogd bent, kun je een vraag stellen aan de Helpdesk. Druk daarvoor op ‘Chatten’. Als je nog niet op ABCDate zit, kun je een vraag stellen via ‘Contact en nieuwsbrief’. Vul dan jouw naam, e-mailadres en vraag in onder ‘Contact’.

 • Ik heb geen begeleider. Kan ik zelf op ABCDate?

  Nee. Je hebt iemand nodig om op ABCDate te komen. Dat kan je begeleider zijn. Soms kan het ook een vrijwilliger, buddy of maatje zijn. Weet je niet wie jouw begeleider kan zijn op ABCDate? Stuur ons een bericht via dit formulier. Dan kijken we of we het kunnen oplossen.

Wil jij meer weten over relaties, omgaan met elkaar of opkomen voor jezelf? Of wil jij weten hoe ABCDate werkt, wat je er allemaal kan doen en wat je beter niet kan doen? 

Meer uitleg

ABCDate op Facebook ABCDate op Twitter ABCDate op Linkedin ABCDate op Instagram

Sluit

Wil jij meer weten over relaties, omgaan met elkaar of opkomen voor jezelf? Of wil jij weten hoe ABCDate werkt, wat je er allemaal kan doen en wat je beter niet kan doen? 

Meer uitleg

ABCDate op Facebook ABCDate op Twitter ABCDate op Linkedin ABCDate op Instagram